To ciasto przygotowuje się dosłownie 5 minut.

Ekspresowe ciasto czekoladowe bez jajek – czyli pyszności w 5 minut (plus pieczenie)

/
4 Comments

To ciasto przygotowuje się dosłownie 5 minut.
Cała filozofia to wrzucić suche składniki do miski, dodać mokre, dorzucić bakalie (lub nie, jeśli nie macie ochoty) i upiec, równie szybko. Nie jest mięciutkie i wyrośnięte, ale za to wilgotne i aromatyczne. Nie musicie nic ważyć, bierzecie szklankę i już. To idealne ciasto, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a nie chce Wam się iść do sklepu, by coś kupić. Nie zawiera jajek i bardzo łatwo można zwiększyć porcję. Podane składniki wystarczą na małą blaszkę 30x18cm.
Przepis mam od lat zapisany w zeszycie przepisowym pod prostym hasłem „ciasto czekoladowe”. Jeśli wiecie, skąd pochodzi – dajcie znać, a podam dokładne źródło.

Potrzebujesz:

1,5 szklanki mąki
½ szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
1 szklankę wody
1/3 szklanki oleju
1 łyżkę octu
kilka garści dowolnych bakalii (najczęściej dorzucam ziarno słonecznika, dyni, siemię lniane, suszoną żurawinę, rodzynki)

1. Wrzuć suche składniki do miski i wymieszaj dokładnie przy użyciu rózgi kuchennej.
2. Wlej mokre składniki i wymieszaj krótko do połączenia.
3. Dodaj bakalie i wymieszaj ostatni raz. Piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni Cejslusza.
4. Podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno, przyprószone cukrem pudrem.

I gotowe!

Szybko, prawda? I w dodatku pysznie! Nawet jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę w kuchni, to ciasto nie powinno sprawić Wam najmniejszych trudności, nie wymaga w zasadzie żadnego dodatkowego sprzętu, możecie nawet użyć widelca, by je wymieszać. Jest idealne na niedzielne popołudnie, gdy chcielibyście zjeść coś słodkiego do popołudniowej kawy, ale nie chcecie spędzić w kuchni pół dnia. Raz, dwa i gotowe!


Co lubicie zajadać do kawy?


You may also like

4 komentarze:

  1. Lubię takie przepisy :) Nie jestem niestety biegła w pieczeniu, ale że czasem fajnie jest coś zrobić na szybko, więc zapisuję na listę wypieków kryzysowych :)

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę niedługo wstawić przepis na ciasto z kubka robione w mikrofalówce, jeszcze szybsze i równie pyszne! Myślę, że by Ci się spodobało. :)

      Usuń
    2. Kiedyś robiłam coś takiego i wyszło twarde (trzeba było szybko zjeść bo potem zamieniało się w kamień :D), może Twój przepis będzie lepszy, czekam!!! :D

      Marta

      Usuń
    3. Z większości przepisów trzeba szybko zjeść, bo rzeczywiście błyskawicznie twardnieje, muszę odkopać taki, który był pod tym względem całkiem przyzwoity, ale zapisałam go na jakiejś karteczce i przepadła. :(

      Usuń

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB