Pamiętacie ciasto z niespodzianką ?

Ciasto czekoladowe z Nutellą i śliwkami w alkoholu – czyli pyszności dla dorosłych

/
0 Comments


Obiecałam Wam wtedy, że opiszę ciasto, z którego wysypywały się cukierki i właśnie przyszedł jego czas! Robiłam je niedawno na imieniny cioci, więc mogłam przypomnieć sobie przepis i dziś Wam go przedstawię!
Podstawę stanowi biszkopt, który robi się w mojej rodzinie od zawsze, taki troszkę oszukany, bo z proszkiem do pieczenia i octem. Przełożony kremem z masła i Nutelli, z dodatkiem suszonych śliwek w alkoholu, jest świetnym uzupełnieniem imprezy dla dorosłych.

Potrzebujesz:

Na ciasto:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
275g cukru
170gg mąki
30g ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu

Na krem:
200g suszonych śliwek, namoczonych w wódce przez noc
200g masła roślinnego lub zwykłego
1 małe opakowanie Nutelli

Do nasączenia:
30ml wody
40ml wódki z namaczania śliwek
70g cukru

1. W misce połącz mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną.
2. Białka ubij na sztywno. Gdy zaczną robić się puszyste, dodawaj powoli cukier, po 2-3 łyżki. Dokładnie miksuj między kolejnymi porcjami.
3.Gdy cały cukier będzie dodany i rozpuszczony, a białka sztywne i błyszczące, dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie silikonową szpatułką. Dodaj mąkę i wmieszaj ją powoli, zagarniając od dna miski. Gdy cała mąka będzie wmieszana, dodaj ocet, wmieszaj i od razu przełóż do formy (u mnie okrągła 26cm). Włóż do zimnego piekarnika i włącz na 180 stopni. Piecz około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wystudź w formie.
4. Masło ubij dokładnie, aż będzie miękkie i puszyste. Są dwie szkoły – ja wolę używać prawdziwego masła, ale są osoby, które twierdzą, że krem jest smaczniejszy z masłem roślinnym. Spróbujcie obydwa sposoby i dajcie znać, która wersja Wam bardziej smakuje!
5. Do masła dodawaj powoli Nutellę, najpierw 4-5 łyżek, później po jednej. Sprawdzaj smak i dostosuj ilość Nutelli do swoich preferencji. Najczęściej wchodzi około 90% słoika, ale jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj mniej. Gotowy krem podziel na 2 części, do jednej dodaj odsączone, pokrojone drobno śliwki i wymieszaj.
6. W garnku umieść wodę, wódkę i cukier. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, pogotuj 2 minuty i pozostaw do schłodzenia.
7. Ciasto przekrój na pół i oba blaty nasącz syropem. Przełóż kremem ze śliwkami i nałóż drugi blat. Całość pokryj drugą częścią kremu i dowolnie udekoruj.

I gotowe!

Bardzo szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne i łatwe do efektownego udekorowania – to wszystko przemawia za tym, by robić je nie tylko do niedzielnej kawy, ale również na większe uroczystości. Nie polecam jednak pokrywania go masą cukrową, krem jest zbyt miękki i wilgotny, masa może się rozdzierać i łatwo zawilgotnieć. Można jednak przystroić je kwiatami z masy cukrowej (również łatwymi w przygotowaniu, tutaj znajdziecie sposób) i ciasto nabierze elegancji.


Lubicie Nutellę w wypiekach?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB