Na pewno widzieliście piękne, ozdobne pierniki pokryte misternym wzorem z białego lukru. A może byliście na weselu, gdzie para młoda ro...

Lukier królewski (royal icing) na dwa sposoby – czyli lukier godny tronu

/
0 Comments

Na pewno widzieliście piękne, ozdobne pierniki pokryte misternym wzorem z białego lukru. A może byliście na weselu, gdzie para młoda rozdawała ciasteczka maślane ozdobione lukrową kaligrafią? Może sami próbowaliście przygotować ciastkarskie cuda, lecz lukier, zamiast zsiąść się w twardą skorupkę, rozpłynął się? Może popękała Wam masa cukrowa i potrzebujecie czegoś, czym można załatać powstałe dziury? Nie martwcie się – na to wszystko jest sposób! Lukier królewski!
Sposób jego przyrządzenia jest tak prosty, że można go wykonać ekspresowo nawet w najbardziej napiętej sytuacji. Pomagał mi już wielokrotnie, gdy przypadkiem ucięłam zbyt dużo masy lub pękła mi w którymś miejscu. Jest świetną ozdobą dla pierniczków i ciasteczek na każde okazje, a nawet nadaje się do tworzenia wzorów na powierzchni tortów. Zastyga w twardą skorupkę i chrupie podczas jedzenia, można go barwić i dodać kilka kropel ekstraktu, aby nadać mu smak. Przydaje się również, gdy chcecie zawczasu przygotować dekoracje do ciasta (na przykład cukrowe rozetki czy kwiaty) i później tylko przykleić je do gotowego wypieku. Smakuje… Cóż, jak cukier, ale dzieci go uwielbiają.
Są dwie podstawowe metody przyrządzania lukru królewskiego – na surowych białkach i na białkach w proszku lub na proszku bezowym. Ta pierwsza jest oczywiście obarczona ryzykiem salmonelli, szczególnie jeśli macie pod ręką stare lub pochodzące z niepewnego źródła jajka. Metoda proszkowa jest całkowicie bezpieczna, jednak bardziej czasochłonna. Przedstawię Wam obie, jakbyście chcieli spróbować alternatywy. Podane proporcje wystarczą na całkowite pokrycie około 30-40 dużych ciasteczek (ok. 6cm średnicy).

Przepis tradycyjny

Potrzebujesz:

2 białka z dużych jajek (najlepiej pasteryzowanych)
350g przesianego cukru pudru
odrobinę olejku smakowego lub ekstraktu waniliowego
odrobinę żelowego barwnika spożywczego

1. Umieść w misce cukier i białka, wymieszaj powoli przy pomocy rózgi kuchennej.
2. Dodaj olejek lub ekstrakt i mieszaj ostrożnie przez kilka minut, aż cały cukier wchłonie wilgoć, a lukier stanie się gęsty i błyszczący. Nie ubijaj mikserem, aby do masy nie dostało się powietrze – może przez to pękać.
3. Dodaj wybrany barwnik, przełóż lukier do rękawa cukierniczego i ozdabiaj ciasteczka w dowolny sposób.

Przepis z białkami w proszku

Potrzebujesz:

350g przesianego cukru pudru
4 łyżeczki białka w proszku, rozpuszczone w 4 łyżkach ciepłej wody
odrobinę olejku smakowego lub ekstraktu waniliowego
odrobinę żelowego barwnika spożywczego

1. Postępuj tak, jak w przypadku lukru na białkach, wcześniej dokładnie rozpuść proszek w wodzie, aby nie było żadnych grudek. Zabarwiaj i dodawaj olejki tak, jak w przypadku klasycznego lukru.

I gotowe!

Lukier z podanego przepisu jest bardzo gęsty i w zależności od potrzeb, możecie dodawać po odrobinie wody (najwyżej po ¼-½ łyżeczki za jednym razem), aż osiągniecie wybraną konsystencję. Taki gęsty lukier przydaje się do zrobienia obrysu, ale do wypełnienia lepiej użyć bardziej płynnego. Oczywiście, do osiągnięcia wprawy w ozdabianiu pierników potrzeba mnóstwo praktyki, ale wiem po sobie, że po ciężkim dniu taka zabawa bardzo relaksuje, szczególnie w okresie przedświątecznego zabiegania.
Lukier możecie przechowywać przez 2-3 dni w lodówce, prze użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i zamieszać krótko, aby przywrócić mu konsystencję.


Lubicie dekorować pierniki? :)


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB