Trochę bardziej zaawansowana wersja klasycznego francuskiego deseru.

Mousse au chocolat – czyli ulubiony przysmak pewnego profesora

/
0 Comments

Trochę bardziej zaawansowana wersja klasycznego francuskiego deseru.

Wspomniany w tytule profesor miał w zwyczaju zapraszać do siebie niektóre grupy studentów i wspólnie z nimi gotować potrawy kuchni francuskiej. Na zajęciach opowiadał nam, jak podczas jednego z takich spotkań spróbował musu czekoladowego (mousse au chocolat) autorstwa studentki i zakochał się w tym deserze. Później wielokrotnie wspominał tamten dzień, a nawet, na jednych zajęciach, zorganizował nam degustację. Udało mi się dotrzeć do tego legendarnego przepisu i dzisiaj Wam go zaprezentuję!
Podstawowa receptura na ten mus wymaga jedynie dwóch składników – czekolady i jajek. Jednak dodatek kremówki i masła sprawia, że deser jest jeszcze bardziej delikatny, puszysty i lekki.

Potrzebujesz:

125g gorzkiej czekolady dobrej jakości (co najmniej 55% kakao)
50g masła
150ml kremówki
2 żółtka
3 białka (zwróć uwagę, by jajka były bardzo świeże)
45g cukru

1. Posiekaj czekoladę i rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw do przestudzenia.
2. Ubij na sztywno kremówkę, dodaj żółtka i delikatnie połącz. Schłódź.
3. Ubij białka. Dodawaj po łyżce cukru, dokładnie mieszaj między każdą porcją. Dobrze ubite białka powinny być sztywne i błyszczące.
4. W 3 partiach dodaj pianę do mieszanki śmietany i żółtek. Wlej roztopioną czekoladę i wymieszaj dokładnie. Przełóż mus do wybranych naczyń, przykryj folią spożywczą i schłódź przez co najmniej 3 godziny. Wyjmij mus z lodówki na 15-20 minut przed podaniem, aby doszedł do temperatury pokojowej.

I gotowe!

Mousse au chocolat jest niesamowicie leciutki, smakuje wykwintnie i idealnie nada się na specjalne okazje. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków kuchni francuskiej i zdecydowanie warto spróbować, jak smakuje. Kluczem do sukcesu jest użycie świeżych jajek – lepiej nie ryzykować, że złapie się salmonellę. Jeśli użyjecie wysokiej jakości składników, będziecie mogli cieszyć się pysznym deserem, którym zajadał się już Ludwik XVI.


Jakie desery z czekoladą lubicie najbardziej?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB