Kartka z tym przepisem przeleżała w kupce dokumentów przez 10 lat.

Torcik cappuccino – czyli przepis odnaleziony

/
0 Comments

Kartka z tym przepisem przeleżała w kupce dokumentów przez 10 lat.

Została odnaleziona dopiero kilka dni temu i gdy tylko zobaczyłam, co się na niej znajduje, wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto! Przyznam Wam się, że uwielbiam słodycze z kawą. Cukierki, ciasta, kremy, lody – smak kawy w słodkościach znajduje się w czołówce moich ulubionych. Dlatego wiedziałam, że muszę przygotować to ciasto i to jak najszybciej! Z oryginalnego przepisu pozbyłam się żelatyny – nie sądzę, by była potrzebna. Wprowadziłam też kilka małych zmian, by uatrakcyjnić je wizualnie. W efekcie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, ładne i tak pyszne, że ciężko się od niego oderwać! :)

Potrzebujesz:

5 jajek, osobno białko i żółtko
170g cukru
160g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
700ml śmietanki kremówki 36%
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
(opcjonalnie) 2 łyżki likieru kawowego

1. W misce ubij na sztywno białka, dodając po jednej łyżce cukier. Dodaj żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj delikatnie do połączenia. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2. 3 łyżeczki kawy rozpuść w ciepłym mleku (możesz dodać likier kawowy). Odstaw do przestudzenia – później przyda się do nasączenia ciasta.
3. Śmietanę ubij na sztywno. Podziel na 3 części. Do jednej dodaj 2 łyżeczki kawy, do drugiej jedną, a trzecią zostaw czystą. Wymieszaj dokładnie, aż kawa się rozpuści.
4. Przestudzone ciasto przetnij na 3 części, każdy blat nasącz kawą z mlekiem. Dolny blat posmaruj połową śmietany z 2 łyżeczkami kawy, przykryj drugim blatem. Tę warstwę posmaruj ½ śmietanki z 1 łyżeczką kawy, przykryj ostatnim kawałkiem.
5. Pozostałą śmietanę przełóż do rękawów cukierniczych (każdy kolor osobno). Dolny blat ciasta pokryj najciemniejszą śmietanką, drugi jaśniejszą, a ostatni blat i wierzch ciasta posmaruj czystą porcją. Skrobaczką do ciasta lub wysokim, szerokim nożem wyrównaj śmietankę, aż kolory będą ładnie w siebie przechodzić. Wyrównaj krem na wierzchu ciasta. Schłódź przed podaniem.

I gotowe!

Ozdobienie ciasta jest opcjonalne, ale moim zdaniem dodaje uroku gotowemu torcikowi (naprawdę przypomina filiżankę cappuccino!). Jeśli spróbujecie kremu przed przełożeniem ciasta, możecie stwierdzić, że jest za gorzki, ale nie dosładzajcie go – po schłodzeniu smaki idealnie się połączą, zaufajcie mi. Słodycz biszkoptu idealnie balansuje gorzki smak kawy i efekt jest wręcz idealny. Spróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie!


Lubicie kawowe wypieki?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB