Pomysł na te ciasteczka chodził za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by je przygotować.

Maślane ciasteczka cytrynowo-tymiankowe, czyli „pachnie lodówką”

/
0 Comments

Pomysł na te ciasteczka chodził za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by je przygotować.

W końcu jednak znalazłam wolną chwilę, zagniotłam ciasto, zostawiłam je w lodówce i, dumna z siebie, czekałam, aż odpocznie. Cudowny zapach skórki cytrynowej roznosił się po całym domu i nie mogłam się doczekać, aż w końcu je upiekę. Jednak mój zapał ostygł, gdy gotowe ciasto dałam do powąchania domownikom… „Pachnie lodówką”, usłyszałam i zabrakło mi słów. Jednakże, nie bójcie się! Ciasteczka wcale nie smakują jak słynna zupa „przegląd tygodnia”! Są bardzo aromatyczne i gwarantuję, że Wam zasmakują!

Potrzebujesz:

380g mąki + trochę do podsypywania
180g miękkiego masła
160g cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżkę tłustego mleka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórkę otartą z 2 dużych cytryn + opcjonalnie kilka kropelek olejku cytrynowego, jeśli chcecie bardziej cytrynowe ciasteczka
1 łyżeczkę suszonego tymianku

1. W misce połącz mąkę, sól i proszek. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
2. Masło utrzyj krótko z cukrem, lecz uważaj, by nie było zbyt puszyste – ciasteczka mogą nadmiernie wyrosnąć.
3. Jajko, mleko i ekstrakt wymieszaj w miseczce ze skórką cytrynową i tymiankiem. Dodaj do masła i ubij krótko do połączenia. Dodaj mąkę i wymieszaj. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość 1,5-2mm. Wytnij wybrane kształty i ostrożnie przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piecz około 8-10 minut, aż zaczną leciutko brązowieć na brzegach. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i jego kształtu, więc monitoruj sytuację. Gotowe ciasteczka wystudź na kratce i dowolnie ozdób.

I gotowe!

Są naprawdę pyszne – chrupkie, maślane, rozpływają się w ustach! Aromat cytryny jest wyczuwalny, uzupełniony bardzo delikatnym, odświeżającym posmakiem tymianku. Ciasto można zamrozić na miesiąc, a gotowe wypieki przechowywać w szczelnym pudełku w zacienionym miejscu.


Lubicie ciasteczka z cytrusami?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB