Jest wilgotne, intensywnie czekoladowe, można w nim rzeźbić, a jednocześnie rozpływa się w ustach i chce się więcej, więcej, WIĘCEJ! ...

Po prostu ideał – czyli najlepsze ciasto czekoladowe

/
2 Comments

Jest wilgotne, intensywnie czekoladowe, można w nim rzeźbić, a jednocześnie rozpływa się w ustach i chce się więcej, więcej, WIĘCEJ!
Nie przesadzam, to ciasto uzależnia. Jest przy nim trochę pracy, ale obiecuję, że nie będziecie żałować ani jednej minuty spędzonej nad mikserem. Jeśli nie zostanie zjedzone od razu, potrafi wytrzymać bardzo długo, zapomniany kawałek spędził w lodówce miesiąc i wciąż był smaczny! Od kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, jako bazę do ciasta-doniczki, stało się moim numerem jeden i pewnie nieprędko zejdzie z piedestału.
Przepis, jaki Wam zaprezentuję, jest moją wariacją na temat ciasta czekoladowego Yolandy Gampp z kanału How To Cake It. Składniki na okrągłą blachę 26cm.

Potrzebujesz:

250g masła
450g cukru
4 jajka
70g niesłodzonego kakao
80g czekolady minimum 60%
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
470ml wody
425g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

1. Przesiej przez sitko mąkę, sodę, proszek i sól. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
2. Zagotuj wodę. Do garnka wrzuć drobno posiekaną czekoladę, kakao i kawę. Zalej gorącą wodą i odstaw na parę minut. Po chwili zamieszaj energicznie rózgą kuchenną, aby rozpuścić dokładnie czekoladę.
3. Ubij masło z cukrem, aż będzie miękkie i puszyste.
4. Wsyp do masła 2 łyżki mąki i wbij 2 jajka. Zmiksuj do połączenia i powtórz z kolejnymi jajkami.
5. Wsyp 1/3 mąki i zmiksuj. Dodaj połowę mieszanki czekolady i kakao, zmiksuj ponownie. Znów dodaj 1/3 mąki, zmiksuj, dodaj resztę kakao i znów wymieszaj. Dorzuć resztę mąki i zmiksuj ostatni raz.
6. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej gotową masę. Piecz około 50-55 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto jest wilgotne, ale w zależności od mocy piekarnika może piec się krócej lub dłużej, więc sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem, czy nie jest surowe w środku ani wysuszone.
7. Wystudź w foremce.

I gotowe!


Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, ale nie ciężkie. Świetnie sprawdza się jako baza do rzeźbienia, smakuje wyśmienicie z kremem maślanym na bezie włoskiej z dodatkiem kawy, można je nasączać, ale i bez tego zachowuje wilgotność i świeżość. Jeśli lubicie ciasta czekoladowe, musicie go spróbować!

Z czym lubicie smak czekolady?


You may also like

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na dobrą sprawę jest całkiem sporo różnych przepisów na ciasto czekoladowe i na pewno z większości wychodzi pyszne ciacho. Ja jestem zdania, że fajnie sprawdza się przepis z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ i wtedy wiem, że jest możliwość stworzenia pysznego czekoladowego ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB