Tak, to kolejny wypiek, w którym znajdziecie chleb. I w dodatku wcale go nie czuć!

Królowa puddingów – czyli deser z chlebem

/
0 Comments

Tak, to kolejny wypiek, w którym znajdziecie chleb. I w dodatku wcale go nie czuć!

Queen of puddings jest tradycyjnym brytyjskim deserem, którego historia sięga końca XVII wieku. Początkowo był przygotowywany przez służbę z resztek chleba i mleka, lecz z czasem zaczęto dodawać żółtka i dżem, a w niektórych regionach – ubite białka. Wtedy też wszedł na salony i do dzisiaj cieszy się niesłabnącą popularnością. W przepisach najczęściej używa się skórki z cytryny oraz dżemu z malin lub czarnych porzeczek, a całość podaje się na ciepło. Zamiast samodzielnie mielić chleb w blenderze, możecie użyć japońskiej panierki Panko, którą można znaleźć w marketach w dziale z kuchnią japońską. Nie nada się tradycyjna polska bułka tarta – kawałki powinny być większe i bardziej miękkie.
Przepis inspirowany jest recepturą Mary Berry. Było to wyzwanie techniczne w trzeciej serii The Great British Bake Off.

Potrzebujesz:

Na pudding:
600ml tłustego mleka
25g masła + trochę do wysmarowania formy
skórkę z jednej cytryny
50g cukru
3 żółtka
75g chleba tostowego posiekanego w blenderze na drobne kawałki

Na bezę:
3 białka
170g cukru

Na dżem:
200g dowolnych świeżych owoców (u mnie czarne porzeczki) lub 500g mrożonych
dowolną ilość cukru do smaku

1. W garnku podgrzej mleko, masło i skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia i odstaw.
2. W osobnym garnku ubij żółtka z cukrem, aż będą gładkie i puszyste. Zalej żółtka gorącym mlekiem, cały czas mieszając.
3. Przygotuj formę. Ja użyłam naczynia żaroodpodnego o średnicy 35cm. Wysmaruj je masłem i wsyp chleb. Zalej całość mieszanką żółtek i mleka, odstaw na 15 minut, aby chleb nasiąknął.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia na tyle dużą, aby zmieściło się w niej naczynie z puddingiem. Do połowy wypełnij formę gorącą wodą, wstaw pudding. Piecz 20-30 minut, aż masa się zetnie (przy potrząsaniu powinna być ścięta na brzegach i lekko drżeć na środku). Wystudź na blacie.
5. Owoce podgrzej i dopraw cukrem do smaku. Gotuj, często mieszając, aż osiągną konsystencję dżemu.
6. Ubij na sztywno białka, dodając cukier po łyżce. Gotowe powinny być błyszczące i gładkie, bez nierozpuszczonych kryształków cukru. Przełóż do rękawa cukierniczego z dowolną tylką.
7. Rozsmaruj dżem na popieczonym puddingu. Na wierzchu wyciśnij rozetki z ubitych białek. Całość zapiecz przez około 20-30 minut w temperaturze 150 stopni, aż beza będzie chrupka (możesz też przypiec bezę palnikiem gazowym). Podawaj od razu ze słodką śmietanką, lodami lub owocami.

I gotowe!

Jak można się domyślić, queen of puddings jest bardzo słodkim deserem, dlatego konieczne jest wybranie takich owoców, by przełamały słodycz. Idealnie nadają się wszelkie owoce jagodowe jak porzeczki, winogrona, agrest, maliny, jeżyny, czarne jagody lub truskawki. To właśnie ich dodatek nadaje charakteru i nie pozwala na zbyt szybkie zasłodzenie się. Królowa jest bardzo efektownym deserem i na pewno zrobi wrażenie na gościach. :)


Dodajecie czasem chleb do wypieków?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB