Krąży wśród znajomych i sąsiadów od niemal 20 lat.

Pączusie na serkach – czyli przepis ponadczasowy

/
0 Comments

Krąży wśród znajomych i sąsiadów od niemal 20 lat.

To jeden z tych smaków dzieciństwa, do których wraca się w dorosłym życiu, mimo lat przerwy. Ostatni raz jadłam je „na wygnaniu” we Francji, w tłusty czwartek, ku zaskoczeniu innych użytkowników wspólnej akademikowej kuchni. Są tak proste i szybkie, że można je zrobić nawet w tak bardzo niesprzyjających warunkach – ot, w kubku wymieszać składniki i smażyć. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obtoczone w cukrze z cynamonem lub posypane cukrem pudrem. Mięciutkie, delikatne, nie nazbyt słodkie (jeśli nie liczyć opcjonalnego cukru pudru), do zrobienia dosłownie w parę minut.
Przepis krąży na wielu stronach od lat, tu z moją małą modyfikacją.

Potrzebujesz:

300g serka homogenizowanego o dowolnym smaku
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego na spirytusie LUB 1 łyżeczkę spirytusu i 2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia

1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, uważając, by nie było grudek mąki.
2. Olej rozgrzej w niskim i szerokim garnku lub we frytkownicy. Optymalna temperatura do smażenia w głębokim tłuszczu to 175-180 stopni Celsjusza, dlatego frytkownica jest dobrym rozwiązaniem, gdy chcemy monitorować temperaturę i utrzymywać ją na odpowiednim poziomie. Do kontroli temperatury w garnku przyda się termometr cukierniczy, a jeśli nie macie ani termometru, ani frytkownicy – można sprawdzić temperaturę poprzez wrzucenie do garnka odrobinki ciasta. Jeśli szybko wypłynie i zarumieni się w ciągu góra minuty, temperatura jest dobra.
3. Nabieraj na łyżkę porcję ciasta i małą łyżeczką zrzucaj je na olej. Jeśli mają dużo miejsca, pączusie same się przekręcają na drugą stronę. Smaż, aż będą złociste (około 3 minuty).
4. Jeszcze ciepłe wrzuć do drobnego cukru wymieszanego z cynamonem lub poczekaj, aż przestygną i posyp cukrem pudrem.

I gotowe!

Szybko, pysznie i prosto, w sam raz na ostatnią chwilę. Dodatek spirytusu pomaga zapobiegać nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dzięki czemu są lekkie i nie leżą na żołądku. W większości przepisów polecany jest serek waniliowy – ja eksperymentowałam z różnymi smakami i przyznam, że najbardziej smakowały mi truskawkowe. Z przepisu nie wychodzi ich aż tak dużo, dlatego polecam zrobić od razu podwójną porcję – nie znikną tak szybko. :)


Robiliście kiedyś takie proste pączki?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB