Zaczęło się od zbytniej pewności siebie, a skończyło na świetnym przepisie.

Spritzgebäck z twistem – czyli niemieckie ciasteczka trochę inaczej

/
0 Comments

Zaczęło się od zbytniej pewności siebie, a skończyło na świetnym przepisie.

Spritzgebäck to tradyjne niemieckie ciasteczka maślane, pieczone zazwyczaj w okresie Bożego Narodzenia. Są bardzo proste do przygotowania i piekę je od wielu lat, więc naturalnym wydawało mi się, że znam przepis na pamięć. Ochoczo ruszyłam do pracy i nagle okazało się, że mam jedno jajko… A powinny być dwa, przynajmniej tak mi się wydawało. Poszperałam w Internecie, znalazłam zamienniki jajka (zamiast od razu sprawdzić przepis!), wybrałam banana i dorzuciłam do masy. Okazało się, że moja zbytnia pewność siebie i wadliwa pamięć zaowocowały jeszcze pyszniejszymi ciasteczkami, niż te oryginalne! Posmak banana jest delikatny, ale świetnie sprawdza się w połączeniu z gorzką czekoladą. To jedne z moich ulubionych ciasteczek i serdecznie zachęcam Was do spróbowania. :)

Potrzebujesz:

100g cukru pudru
200g miękkiego masła
2 łyżeczki mleka
1 jajko
1 banana, rozdrobnionego widelcem
30g cukru z prawdziwą wanilią (nie wanilinowego!)
szczyptę soli
50g startej gorzkiej czekolady
270g mąki

1. Masło ubij z cukrem, aż będzie puszyste. Dodaj mleko, jajko, banana, sól i cukier waniliowy, mieszając po każdym dodaniu.
2. Dodaj przesianą mąkę i czekoladę, wymieszaj do połączenia składników. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyciskaj obręcze z ciasta. Schłódź przez około 20-30 minut.
3. Schłodzone ciasteczka piecz 15-17 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

I gotowe!

Szybkie, a jakie pyszne! Jak każde maślane ciasteczka, są chrupiące i kruche, rozpuszczają się w ustach i aż ciężko powstrzymać się, by nie wziąć jeszcze jednego. Świetnie nadają się na prezent dla każdego czekoladoholika i dla wszystkich fanów połączenia czekolady z bananem. Jeśli w ogóle nie chcecie dodawać jajka, możecie umieścić w masie dwa banany, a wtedy będą jeszcze lepsze.


Lubicie banany w wypiekach?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB