Kolejny przepis z GBBO, który na pewno będę wykonywać jeszcze wielokrotnie.

Fougasse - czyli liściaste pieczywo

/
0 Comments

Kolejny przepis z GBBO, który na pewno będę wykonywać jeszcze wielokrotnie.

Fougasse to rodzaj chlebowej przekąski, którego różne odmiany powstawały na terenie Europy już w czasach starożytnego Rzymu. Niektórzy złośliwcy nazywają je prymitywną pizzą bez pomidorów, dla innych – to najlepsza alternatywa dla kanapek. Oryginalnie były pieczone jako porcja kontrolna w piekarniach, aby sprawdzić temperaturę pieca, a z czasem zyskały popularność i obecnie można znaleźć mnóstwo odmian, które łączy jedno – kształt liścia. W Prowansji, skąd wywodzi się ten konkretny typ fougasse, jest ono przygotowywane z oliwkami, anchovies czy różnymi odmianami sera, ja pokażę Wam klasyczny przepis, który opracował Paul Hollywood na potrzeby botanicznego tygodnia The Great British Bake Off. Oczywiście, dodałam trochę od siebie… :)
Z podanych proporcji wychodzą dwa duże liście (około 40x20cm) lub 6-8 mniejszych. Podałam je z domowym ketchupem, z którym smakowały wybornie!

Potrzebujesz:

500g mąki chlebowej + 2 łyżki do podsypania
10g soli
7g suszonych drożdży
2 łyżki oliwy + trochę do posmarowania przed pieczeniem
350ml ciepłej wody
po 2 łyżki suszonego rozmarynu, tymianku, szałwii i oregano + dodatkowa łyżka oregano do posypania
2 łyżki kaszy manny
sól morską gruboziarnistą

1. Włóż do miski mąkę, sól i drożdże (umieść je po przeciwnych stronach, zmieszanie na zbyt wczesnym etapie spowoduje, że ciasto może nie wyrosnąć). Dodaj oliwę i ¾ wody. Jeśli masz mikser z hakiem do wyrabiania ciasta, użyj go, jeśli nie – połącz składniki, mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
2. Gdy ciasto się zejdzie, dodawaj po odrobinie pozostałą wodę. Mieszaj energicznie łyżką lub wyrabiaj mikserem przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się przyklejać do ścianek. Dodaj zioła i zamieszaj do połączenia.
3. Przełóż masę do wysmarowanej olejem miski, przykryj lekko wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
4. Zmieszaj kaszę mannę z mąką, posyp blat. Wyłóż wyrośnięte ciasto i przetnij je na pół (lub więcej kawałków, jeśli chcesz mniejsze fougasse).
5. Przełóż części ciasta na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ostrożnie rozwałkuj lub rozciągnij je w kształt liścia, aż osiągniesz pożądaną grubość. Przy pomocy kółka do pizzy lub ostrego noża, zrób 2 nacięcia wzdłuż długości ciasta i po 6 mniejszych po każdej stronie. Rozciągnij ciasto, aby podkreślić wzór.
6. Posmaruj liście oliwą. Posyp je dodatkowym oregano i solą morską. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut, aby wyrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
7. Gdy ciasto wyrośnie, piecz je około 15-20 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ostrożnie odwróć je i popukaj w spodnią część. Jeśli wydaje głuchy odgłos, fougasse są dobrze wypieczone. Podawaj na ciepło lub zimno, z sosem pomidorowym do maczania.

I gotowe!

Jak na wypiek drożdżowy, robi się je bardzo szybko, a efekt jest niesamowity. Chrupiąca skórka z zewnątrz, w środku delikatny miąższ, doskonale czuć smak przypraw, a sól morska jest kropką nad i. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, jako przekąska do szkoły czy pracy. Można je mrozić, wystarczy zapiec krótko (około 5 minut), wystudzić i włożyć do torebki. Po rozmrożeniu piec około 15 minut i powinny być idealne.

Lubicie takie chlebowe przekąski?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB