Co roku podział obowiązków jest jasny – moja mama robi masę makową, a ja kręcę makowe rolady drożdżowe.

Masa makowa do makowca – czyli „o co ty mnie pytasz, dziecko?!”

/
0 Comments

Co roku podział obowiązków jest jasny – moja mama robi masę makową, a ja kręcę makowe rolady drożdżowe.

Mama uważa, że nie potrafi robić ciasta drożdżowego, więc tradycyjnie już ten obowiązek spada na mnie i zawsze się sprzeczamy, co jest ważniejsze – ciasto czy masa. Moim zdaniem, bez pysznego maku nie można mówić o udanych makowcach, więc stwierdziłam, że muszę poznać sekretną recepturę i podzielić się nią z Wami. Gdy zapytałam o to mamę, odpowiedziała mi… „Dziecko, o co ty mnie pytasz, jaki przepis?! Przecież ja wszystko robię na oko!”. No i masz babo placek.
Mimo wszystko spróbowałyśmy odtworzyć poszczególne kroki i proporcje składników. Nie przejmujcie się jednak, jeśli czegoś sypniecie za dużo czy za mało – i tak tradycyjnie wszystko powinno być „na oko”. :)

Potrzebujesz:

1kg maku
1 kostkę masła
4 jajka
¾ szklanki miodu
½ szklanki cukru do ewentualnego dosłodzenia
po 100-150g suszonych fig, rodzynek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów, śliwek
30g skórki pomarańczowej
1 łyżeczkę aromatu migdałowego

1. Mak zagotuj w mleku (takiej ilości, by poziom mleka był około 0,5cm ponad poziomem maku), gotuj około 30 minut, aż napęcznieje. Napęczniały mak odsącz, wystudź i przemiel w maszynce do mięsa co najmniej 2 razy, najlepiej 3.
2. W garnuszku rozpuść miód i masło. Jeśli lubisz bardziej słodki mak, dodaj jeszcze cukier, zazwyczaj dodajemy trochę do smaku. Wlej masę do maku i wymieszaj dokładnie. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Migdały obierz ze skórek, wszystkie bakalie pokrój drobno i dodaj do maku razem z jajkami, skórką i aromatem. Wymieszaj. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj cukier, jeśli będzie za mało słodkie.

I gotowe!

Przyznam szczerze, że to najlepsza masa makowa, jaką jadłam. Przez wiele lat nie przepadałam za makowcami. Posmakowały mi dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić roladę drożdżową z masą mojej mamy i to był strzał w dziesiątkę! Co roku robimy kilka takich rolad i znikają w mgnieniu oka. Jutro pokażę Wam, jak ją przygotować, abyście mogli przekonać się na własnych kubkach smakowych, jakie to pyszne. :)


Lubicie ciasta z makiem?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB