Pamiętacie roladę z Pikachu ?

Rolada z choinkami – czyli zawinięta esencja świąt

/
0 Comments

Pamiętacie roladę z Pikachu?

Rolada z choinkami opiera się na tej samej technice, czyli zamrażaniu elementów przed dodaniem reszty ciasta. Jeśli będziecie chcieli pójść na skróty i nie zamrozicie wzoru, rozpłynie się w cieście i w rezultacie otrzymacie ciastową abstrakcję (która może być ciekawa wizualnie, ale niekoniecznie pożądana). Wbrew pozorom, jest to bardzo prosta technika, a robi niesamowite wrażenie na gościach!
Ciasto możecie dowolnie wypełnić, ja postawiłam na kontrast – świąteczny wygląd i letnie wnętrze. Możecie jednak zawinąć masę makową (o której jutro) i otrzymacie efektowne i pyszne ciasto na wigilijny stół.

Potrzebujesz:

Na wzór:
1 białko jajka
30g cukru
40g mąki
20g miękkiego masła
barwniki spożywcze w żelu (zielony, żółty i czerwony)
wydrukowany na kartce A4 wzór (użyty przeze mnie wzór znajdziecie tu)

Na ciasto:
4 jajka, osobno białka i żółtka
½ szklanki cukru + 2 łyżki
60g roztopionego masła
¾ szklanki mąki
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
trochę cukru pudru
opcjonalnie srebrne perełki cukrowe i cukrowe gwiazdki

Do przełożenia:
1 i ½ tabliczki białej czekolady (lub ciemnej, jeśli wolisz bardziej intensywnie czekoladowe ciasto)
250g kremówki 36%
świeże owoce sezonowe (u mnie maliny) lub inne dowolne wypełnienie

1. Podgrzej kremówkę. Uważaj, aby jej nie zagotować, powinna być gorąca, ale nie wrząca. Zalej śmietanką połamaną czekoladę i odstaw na parę minut.
2. Wymieszaj dokładnie czekoladę. Możesz odrobinę podgrzać masę w kąpieli wodnej, aż wszystko będzie rozpuszczone. Odstaw do lodówki, aby krem stężał.
3. W miseczce wymieszaj białko z cukrem i mąką, dodaj miękkie masło. Podziel masę na trzy części – do jednej miseczki odłóż łyżeczkę, do drugiej półtorej, do trzeciej przełóż resztę.
4. Do półtorej łyżeczki dodaj czerwony barwnik, do łyżeczki żółty, a do pozostałej masy dodaj zielony. Wymieszaj dokładnie. Gotowe kolory przełóż do rękawów cukierniczych lub do torebek śniadaniowych. Odetnij malutki róg i odłóż.
5. Przygotuj standardową prostokątną formę do ciasta o wymiarach 40x30cm. W górnej części połóż wydrukowany wzór. Wytnij arkusz papieru do pieczenia o odpowiednich wymiarach i połóż na dnie formy.
6. Używając czerwonej masy, wyciśnij kropki w miejscach jagód ostrokrzewu i dodaj kilka na choinkach. Dodaj w kilku miejscach żółte kropki-bombki. Jeśli chcesz, możesz powyciskać kolorowe wzory pomiędzy drzewkami (np. gwiazdy lub kropki). Gotowy wzór włóż do zamrażalnika na 10 minut.
7. Wyjmij wzór z zamrażalnika i dodaj zieleń. Obrysuj kontury choinek i ostrokrzewu, wypełnij środek. Nie przejmij się, jeśli wyjedziesz za linię lub coś będzie krzywo – zawsze można poprawić przy pomocy wykałaczki. Ponownie włóż wzór do zamrażalnika na 10 minut.
8. Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. W misce ubij na sztywno białka, dodając 2 łyżki cukru. W drugiej misce ubij pozostały cukier z żółtkami, aż będą puszyste i blade. Dodaj je do białek i wymieszaj delikatnie.
9. Przesiej mąkę i dodaj do masy. Bardzo ostrożnie wymieszaj, aż nie będzie widocznych grudek. Dodaj masło i jeszcze raz zamieszaj.
10. Wyjmij wzór z zamrażalnika i pokryj cienką warstwą ciasta. Piecz około 7-8 minut.
11. Wyjmij z lodówki krem czekoladowy i ubij krótko, aż nabierze lekkości. Wystarczy około minuty-dwóch. Umyj i dokładnie osusz owoce.
12. Kawałek papieru do pieczenia (większy od formy) posyp przesianym cukrem pudrem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, przełóż ciasto na papier. Ostrożnie oderwij papier ze spodu. Uważaj, aby nie oderwać wzoru. Szybkim ruchem przewróć ciasto na drugą stronę.
13. Teraz trzeba działać szybko. Odetnij nierówne brzegi. Rozprowadź krem po całej powierzchni ciasta. Na części bez wzoru połóż owoce i zacznij zwijać. Nie przejmuj się, jeśli krem zacznie wypływać bokiem, zawsze możesz go zjeść! Zawiń roladę do końca, wytrzyj uciekający krem. Gotowe ciasto włóż do lodówki na pół godziny. Przed podaniem ozdób cukrowymi perełkami i gwiazdkami.

I gotowe!

Nie takie trudne, jak się wydaje, prawda? Jeśli nie liczyć mrożenia wzoru, roladę robi się bardzo szybko, jest nie tylko ładna, ale i bardzo smaczna, a wzór wtopiony w ciasto robi wrażenie. Może być świetną ozdobą wigilijnego stołu lub przysmakiem na wigilię w pracy, na pewno nie zginie wśród innych wypieków!


Z czym najbardziej lubicie rolady?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB