Pierwszy raz z tym deserem zetknęłam się na studiach.

Mince pies – czyli babeczki z masą mincemeat

/
0 Comments

Pierwszy raz z tym deserem zetknęłam się na studiach.

I bynajmniej nie mam na myśli zajęć z kultury czy kuchni Wielkiej Brytanii, a zajęcia specjalistyczne z języka biznesowego. Zetknęłam się bardzo dosłownie, jedząc babeczki przygotowane przez męża prowadzącej zajęcia pani magister. Ot, na ostatnich ćwiczeniach przed świętami stwierdziła, że nie będziemy się męczyć z biznesem, tylko zrobimy sobie wigilię, zjemy trochę cukierków, a także porozmawiamy o zwyczajach świątecznych Brytyjczyków. I wtedy na ławki wjechały mince pies, zgasły światła, z głośników poleciały piosenki świąteczne i resztę zajęć spędziliśmy na rozmowach o polskich i brytyjskich sposobach spędzania Bożego Narodzenia. Do dziś bardzo dobrze wspominam to niezwykle przyjemne półtorej godziny, które poprawiło mi humor na cały następny dzień, spędzony w kuchni na szykowaniu, pieczeniu i sprzątaniu.
Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc mogą być idealne na przedświąteczne spotkanie ze znajomymi, wigilię w pracy czy jako dwunaste danie wigilijne, gdy nie mamy już pomysłu, co jeszcze można zrobić, a czas goni.

Potrzebujesz:

270g mąki
150g zimnego masła
50g cukru
1-2 łyżki zimnej wody
½ porcji mincemeat z tego przepisu

1. W misce umieść mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier. Ucieraj palcami, rozcierając kawałki masła z mąką, aż osiągniesz konsystencję mokrego piasku. Możesz to również zrobić przy pomocy blendera.
2. Do masy dodaj łyżkę zimnej wody i krótko wyrób. Jeśli ciasto nadal będzie się kruszyć, dodaj jeszcze odrobinę, aż zejdzie się w gładką kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i odetnij ¼. Pozostałą część rozwałkuj cienko między dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia.
4. Przygotuj formę do muffinek lub foremki do babeczek i zobacz, jaką mają średnicę. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy 2-2,5cm większej, niż średnica zagłębienia w foremce. Pozostałe ciasto zagnieć i rozwałkuj ponownie, wycinaj, aż zużyjesz całe ciasto.
5. Foremki wysmaruj masłem i posyp lekko mąką. Włóż do nich krążki z ciasta i ugnieć lekko, aby uformowało wgłębienie. Dno ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem.
6. Do każdego zagłębienia włóż około 1 łyżki mincemeat i ugnieć lekko. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
7. Pozostałe ciasto (odłożoną ¼) rozwałkuj i wycinaj gwiazdki takiej wielkości, by mogły przykryć bakalie. Połóż je delikatnie na każdej babeczce. Piecz około 20-25 minut.
8. Upieczone babeczki wystudź w formie. Po wyjęciu oprósz cukrem pudrem.

I gotowe!

Z podanych proporcji wyszło mi 20 pysznych babeczek, ale przy innych wymiarach foremek mogą być różne ilości. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, nadzienie smakuje niesamowicie świątecznie, a dodatek cukru pudru jest kropką nad „i”. Babeczki można mrozić i lekko podpiec przed podaniem na świąteczny stół lub zjeść od razu, ciężko się od nich oderwać! :)


Podobają Wam się takie bakaliowe babeczki?


You may also like

Brak komentarzy:

Wszystkie zdjęcia są własnością autorki bloga, chyba że w podpisie znajduje się źródło. Obsługiwane przez usługę Blogger.

FB