Bo czasem chce się czegoś
szybkiego i klasycznego. :)
Strony
▼
poniedziałek, 18 grudnia 2017
czwartek, 14 grudnia 2017
poniedziałek, 11 grudnia 2017
poniedziałek, 4 grudnia 2017
poniedziałek, 20 listopada 2017
piątek, 17 listopada 2017
poniedziałek, 13 listopada 2017
poniedziałek, 6 listopada 2017
sobota, 4 listopada 2017
wtorek, 31 października 2017
poniedziałek, 30 października 2017
piątek, 27 października 2017
poniedziałek, 23 października 2017
Samoas – czyli harcerskie ciasteczka z kokosem, karmelem i czekoladą
Wiedzieliście, że tradycja
sprzedawania ciasteczek przez amerykańskie harcerki (girl scouts) ma
już 100 lat?
sobota, 21 października 2017
wtorek, 17 października 2017
Słodki raj – Cake Festival Poland 2017
Druga edycja CFP, moja pierwsza jako
uczestnik konkursu. Cytując samą siebie sprzed roku – działo
się!
piątek, 30 czerwca 2017
środa, 28 czerwca 2017
wtorek, 27 czerwca 2017
Czekoladowy sos do wszystkiego – czyli płynna „krówka”
Amerykańskie fudge jest bliskim
kuzynem krówki, choć różni się sposobem przygotowania i
składnikami.
środa, 21 czerwca 2017
poniedziałek, 19 czerwca 2017
czwartek, 1 czerwca 2017
środa, 24 maja 2017
piątek, 19 maja 2017
wtorek, 16 maja 2017
wtorek, 25 kwietnia 2017
czwartek, 20 kwietnia 2017
środa, 12 kwietnia 2017
niedziela, 9 kwietnia 2017
piątek, 7 kwietnia 2017
wtorek, 4 kwietnia 2017
piątek, 31 marca 2017
Maślane ciasteczka cytrynowo-tymiankowe, czyli „pachnie lodówką”
Pomysł na te ciasteczka chodził za
mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by
je przygotować.
wtorek, 21 marca 2017
piątek, 17 marca 2017
poniedziałek, 13 marca 2017
piątek, 10 marca 2017
Babeczki czekoladowo-piwne, czyli męskie słodkości
Pomysł na takie babeczki przyszedł
do mnie, gdy zastanawiałam się, co przygotować z okazji Dnia
Mężczyzn.
Najpierw myślałam o cieście w
kształcie kufla piwa, ale nie starczyłoby mi czasu na rzeźbienie w
cieście i masie cukrowej. Później pomyślałam o ozdobach na
babeczki, ale jednak czegoś mi brakowało… Nie chciałam, by
babeczki tylko wyglądały – miały również oryginalnie smakować!
I tu doznałam oświecenia. Babeczki piwne! Po szybkiej wycieczce do
sklepu i przerobieniu ulubionego przepisu na babeczki czekoladowe,
przystąpiłam do pracy i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Potrzebujesz:
Na babeczki:
200g mąki
180g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
90g roztopionego masła
2 jajka
½ szklanki ciemnego piwa typu
porter lub stout
Na krem:
100g miękkiego masła
250g cukru pudru
1 łyżeczkę śmietanki kremówki
¼ szklanki piwa
1. W misce połącz suche składniki
i wymieszaj dokładnie. Dodaj masło, jajka i piwo, wymieszaj. Ciasto
przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (wypełnij
papilotkę w 3/4) i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni
Celsjusza.
2. Masło utrzyj, dodawaj powoli
cukier puder, cały czas mieszając. Do masy dodaj kremówkę i po
łyżce dodawaj piwo. Sprawdzaj konsystencję – krem powinien mieć
konsystencję gęstej śmietany i dać się wyciskać. Jeśli będzie
zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru.
3. Krem przełóż do worka
cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdy. Na
wystudzone babeczki wyciskaj, jedna przy drugiej, kremowe gwiazdki
imitujące piwną pianę.
I gotowe!
Babeczki są bardzo szybkie w
przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Aromat piwa jest wyczuwalny,
ale nie dominuje — ciekawie uzupełnia czekoladowy smak ciasta. Nie
przepadam za piwem, ale te babeczki mi smakują i przyznam, że to
był ciekawy eksperyment. Jeśli lubicie piwo lub znacie jakiegoś
piwosza – zróbcie je! To na pewno nietypowa alternatywa dla
klasycznych babeczek czekoladowych. :)
Lubicie piwo w wypiekach?
poniedziałek, 6 marca 2017
piątek, 3 marca 2017
Pizzowe róże – czyli bukiet pyszności
Walentynki już dawno za nami, ale
nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić komuś prezent w postaci
bukietu pysznych róż. :)
poniedziałek, 27 lutego 2017
środa, 22 lutego 2017
Pączki, przepis 2 – czyli muzyczne słodkości
Na pewno kojarzycie piosenkę
„Uptown Funk” Bruno Marsa, hit sprzed paru lat, przed którym nie
dało się uciec.
poniedziałek, 20 lutego 2017
piątek, 17 lutego 2017
środa, 15 lutego 2017
Wiedeńskie zawijaski – czyli ciasteczka przekładane
Jedno z wyzwań
technicznych w ostatniej serii The Great British Bake Off.
Te ciasteczka na pozór wydają się
prościutkie. Ot, ubić masło z cukrem, dodać mąkę, piec. Krem
nie stanowi żadnego problemu, dżem można kupić… A jednak
uczestnikom GBBO sprawiły sporo problemów, a i ja nie uniknęłam
błędu, choć wiedziałam, jak należy je przygotować. Nie wymagają
skomplikowanych składników, są ekspresowe do przygotowania i tak
delikatne, że rozpadają się w rękach. Dosłownie rozpływają się
w ustach!
Potrzebujesz:
Na ciasto:
250g bardzo miękkiego masła
50g cukru pudru
225g mąki
25g mąki ziemniaczanej
Do wypełnienia:
200g malin (mogą być mrożone)
250g cukru
1/3 porcji amerykańskiego kremu
maślanego z tego
przepisu
1. Maliny umieść w garnku i rozbij
przy pomocy tłuczka do ziemniaków (możesz je również
zblendować). Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
Gotuj, aż osiągniesz konsystencję gęstego dżemu. Gotowe maliny
przełóż do niskiego, szerokiego naczynia, przykryj folią
spożywczą i schłódź w lodówce. Możesz je przepuścić przez
sitko, jeśli chcesz uniknąć pestek.
2. Masło ubij dokładnie z cukrem.
Dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia. Przełóż
miksturę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i
wyciskaj na papier do pieczenia kółka o średnicy 5cm. Blachę z
ciastkami schłódź przez 30 minut. Piecz 13-15 minut w temperaturze
190 stopni Celsjusza.
3. Przygotuj krem maślany według
przepisu. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie
gwiazdy.
4. Na schłodzone ciasteczko
wyciśnij rozetkę z kremu maślanego, dodaj dżem malinowy i
przykryj drugim ciastkiem, tworząc „kanapkę”. Powtarzaj, aż
skończą się składniki.
I gotowe!
Jeśli nie zapomnicie schłodzić
ciasta przed pieczeniem, powinniście otrzymać delikatne, kruche
zawijasy, bardzo słodkie, ale przełamane kwaskowatym smakiem malin.
Są świetne na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a
dżem podeschnie lekko i stanie się niemal jak naturalny żelek.
Choć w nazwie mają Wiedeń, z Austrią nie mają nic wspólnego, są
za to wariacją na temat bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii
Victoria’s sandwich, przekładanego biszkoptu z kremem maślanym i
dżemem. Muszę ją kiedyś zrobić… :)
Lubicie ciasteczka z dżemem?
poniedziałek, 13 lutego 2017
piątek, 10 lutego 2017
środa, 8 lutego 2017
poniedziałek, 6 lutego 2017
środa, 1 lutego 2017
Ciasto lorda Lamingtona – czyli australijski klasyk
Niedawno mieszkańcy Australii
obchodzili święto narodowe, więc na stołach pojawiły się
tradycyjne ciasta.