Strony

poniedziałek, 18 grudnia 2017

czwartek, 14 grudnia 2017

poniedziałek, 11 grudnia 2017

poniedziałek, 20 listopada 2017

piątek, 17 listopada 2017

Syrop imbirowy i imbir kandyzowany – czyli dwie pyszności w cenie jednej


Gdy pierwszy raz zrobiłam syrop imbirowy, nawet nie przypuszczałam, że będzie tak dobry.

poniedziałek, 6 listopada 2017

Palmiers – czyli palmy Monako


Bo któż nie kocha ciasta francuskiego z cynamonem… :)

wtorek, 31 października 2017

piątek, 27 października 2017

Tarta „Gruszka i gruyère” - czyli smak radości (bez homeopatii)


Pewnie zastanawiacie się, o co chodzi w tytule wpisu… Już wyjaśniam.

poniedziałek, 23 października 2017

Samoas – czyli harcerskie ciasteczka z kokosem, karmelem i czekoladą


Wiedzieliście, że tradycja sprzedawania ciasteczek przez amerykańskie harcerki (girl scouts) ma już 100 lat?

sobota, 21 października 2017

wtorek, 17 października 2017

Słodki raj – Cake Festival Poland 2017


Druga edycja CFP, moja pierwsza jako uczestnik konkursu. Cytując samą siebie sprzed roku – działo się!

środa, 28 czerwca 2017

Klasyczne brownie – czyli połączenie ciasteczka i ciasta


Zdradzę Wam pewien sekret… Nigdy wcześniej nie jadłam brownie.

wtorek, 27 czerwca 2017

Czekoladowy sos do wszystkiego – czyli płynna „krówka”


Amerykańskie fudge jest bliskim kuzynem krówki, choć różni się sposobem przygotowania i składnikami.

środa, 21 czerwca 2017

poniedziałek, 19 czerwca 2017

Ciasto LEGO – czyli czekoladowy klocek


Przyznajcie się, nie chcieliście nigdy zjeść klocka LEGO?

czwartek, 1 czerwca 2017

Mus czekoladowy z miętą – czyli czekoladowe orzeźwienie


Jak już pewnie wiecie, miętę kocham w każdej postaci, także w deserach.

środa, 24 maja 2017

Placek z rabarbarem – czyli powrót growych inspiracji


Sezon rabarbarowy w pełni, więc wracam do inspiracji z gry komputerowej!

wtorek, 16 maja 2017

Proste ciasto z rabarbarem – czyli smak wiosny


Jeśli nie lubicie rabarbaru, świetnie nadadzą się również inne owoce!

wtorek, 25 kwietnia 2017

Karmelizowana biała czekolada – czyli domowa wykwintność


Karmelizowana czekolada” brzmi bardzo wykwintnie i skomplikowanie, prawda?

czwartek, 20 kwietnia 2017

Ciasteczka kakaowo-pomarańczowe – czyli „rób takich więcej!”


To na razie ostatni przepis z pomarańczami, z kolejnymi poczekam do następnego sezonu.

środa, 12 kwietnia 2017

Mazurek kajmakowy – czyli atak słodkości



Nigdy jeszcze nie jadłam tak dobrego mazurka, jak ten, który robi moja mama.

niedziela, 9 kwietnia 2017

Pisankowa rolada – czyli kwietniowe ciasto z truskawkami


Przygotowanie w kwietniu ciasta z truskawkami stało się naszą rodzinną tradycją.

piątek, 7 kwietnia 2017

Ciasto-pisanka – czyli ale jaja!


Ponowne podejście do tematu ciasta w kształcie jajka.

wtorek, 4 kwietnia 2017

piątek, 31 marca 2017

Maślane ciasteczka cytrynowo-tymiankowe, czyli „pachnie lodówką”


Pomysł na te ciasteczka chodził za mną już od dawna, ale jakoś nie mogłam zebrać się w sobie, by je przygotować.

poniedziałek, 13 marca 2017

Torcik cappuccino – czyli przepis odnaleziony


Kartka z tym przepisem przeleżała w kupce dokumentów przez 10 lat.

piątek, 10 marca 2017

Babeczki czekoladowo-piwne, czyli męskie słodkości


Pomysł na takie babeczki przyszedł do mnie, gdy zastanawiałam się, co przygotować z okazji Dnia Mężczyzn.
Najpierw myślałam o cieście w kształcie kufla piwa, ale nie starczyłoby mi czasu na rzeźbienie w cieście i masie cukrowej. Później pomyślałam o ozdobach na babeczki, ale jednak czegoś mi brakowało… Nie chciałam, by babeczki tylko wyglądały – miały również oryginalnie smakować! I tu doznałam oświecenia. Babeczki piwne! Po szybkiej wycieczce do sklepu i przerobieniu ulubionego przepisu na babeczki czekoladowe, przystąpiłam do pracy i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

Potrzebujesz:

Na babeczki:
200g mąki
180g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
90g roztopionego masła
2 jajka
½ szklanki ciemnego piwa typu porter lub stout

Na krem:
100g miękkiego masła
250g cukru pudru
1 łyżeczkę śmietanki kremówki
¼ szklanki piwa

1. W misce połącz suche składniki i wymieszaj dokładnie. Dodaj masło, jajka i piwo, wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papilotkami formy do muffinek (wypełnij papilotkę w 3/4) i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
2. Masło utrzyj, dodawaj powoli cukier puder, cały czas mieszając. Do masy dodaj kremówkę i po łyżce dodawaj piwo. Sprawdzaj konsystencję – krem powinien mieć konsystencję gęstej śmietany i dać się wyciskać. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru.
3. Krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdy. Na wystudzone babeczki wyciskaj, jedna przy drugiej, kremowe gwiazdki imitujące piwną pianę.

I gotowe!

Babeczki są bardzo szybkie w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Aromat piwa jest wyczuwalny, ale nie dominuje — ciekawie uzupełnia czekoladowy smak ciasta. Nie przepadam za piwem, ale te babeczki mi smakują i przyznam, że to był ciekawy eksperyment. Jeśli lubicie piwo lub znacie jakiegoś piwosza – zróbcie je! To na pewno nietypowa alternatywa dla klasycznych babeczek czekoladowych. :)


Lubicie piwo w wypiekach?

poniedziałek, 6 marca 2017

Crème caramel – czyli młodszy brat crème brûlée


Jeśli lubicie crème brûlée, crème caramel pewnie również Wam zasmakuje.

piątek, 3 marca 2017

Pizzowe róże – czyli bukiet pyszności



Walentynki już dawno za nami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić komuś prezent w postaci bukietu pysznych róż. :)

poniedziałek, 27 lutego 2017

Najlepszy domowy syrop pomarańczowy – czyli eksplozja pomarańczowości



Próbowaliście kiedyś czegoś, co smakowało bardziej pomarańczowo od pomarańczy? Taki jest ten syrop.

środa, 22 lutego 2017

Pączki, przepis 2 – czyli muzyczne słodkości


Na pewno kojarzycie piosenkę „Uptown Funk” Bruno Marsa, hit sprzed paru lat, przed którym nie dało się uciec.

poniedziałek, 20 lutego 2017

Mousse au chocolat – czyli ulubiony przysmak pewnego profesora


Trochę bardziej zaawansowana wersja klasycznego francuskiego deseru.

piątek, 17 lutego 2017

środa, 15 lutego 2017

Wiedeńskie zawijaski – czyli ciasteczka przekładane


Jedno z wyzwań technicznych w ostatniej serii The Great British Bake Off.
Te ciasteczka na pozór wydają się prościutkie. Ot, ubić masło z cukrem, dodać mąkę, piec. Krem nie stanowi żadnego problemu, dżem można kupić… A jednak uczestnikom GBBO sprawiły sporo problemów, a i ja nie uniknęłam błędu, choć wiedziałam, jak należy je przygotować. Nie wymagają skomplikowanych składników, są ekspresowe do przygotowania i tak delikatne, że rozpadają się w rękach. Dosłownie rozpływają się w ustach!

Potrzebujesz:

Na ciasto:
250g bardzo miękkiego masła
50g cukru pudru
225g mąki
25g mąki ziemniaczanej

Do wypełnienia:
200g malin (mogą być mrożone)
250g cukru
1/3 porcji amerykańskiego kremu maślanego z tego przepisu

1. Maliny umieść w garnku i rozbij przy pomocy tłuczka do ziemniaków (możesz je również zblendować). Dodaj cukier i doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gotuj, aż osiągniesz konsystencję gęstego dżemu. Gotowe maliny przełóż do niskiego, szerokiego naczynia, przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce. Możesz je przepuścić przez sitko, jeśli chcesz uniknąć pestek.
2. Masło ubij dokładnie z cukrem. Dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia. Przełóż miksturę do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskaj na papier do pieczenia kółka o średnicy 5cm. Blachę z ciastkami schłódź przez 30 minut. Piecz 13-15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
3. Przygotuj krem maślany według przepisu. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.
4. Na schłodzone ciasteczko wyciśnij rozetkę z kremu maślanego, dodaj dżem malinowy i przykryj drugim ciastkiem, tworząc „kanapkę”. Powtarzaj, aż skończą się składniki.

I gotowe!

Jeśli nie zapomnicie schłodzić ciasta przed pieczeniem, powinniście otrzymać delikatne, kruche zawijasy, bardzo słodkie, ale przełamane kwaskowatym smakiem malin. Są świetne na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą, a dżem podeschnie lekko i stanie się niemal jak naturalny żelek. Choć w nazwie mają Wiedeń, z Austrią nie mają nic wspólnego, są za to wariacją na temat bardzo popularnej w Wielkiej Brytanii Victoria’s sandwich, przekładanego biszkoptu z kremem maślanym i dżemem. Muszę ją kiedyś zrobić… :)


Lubicie ciasteczka z dżemem?

poniedziałek, 13 lutego 2017

Crème brûlée bez palnika – czyli francuska klasyka dla każdego

Kiedyś zrobiłam crème brûlée i stwierdziłam, że jest przereklamowany. Myliłam się.

środa, 8 lutego 2017

Pączki, przepis 1 – czyli słodka propozycja na tłusty czwartek


Domowe pączki robię od dawna, choć z tego przepisu korzystałam po raz pierwszy.

poniedziałek, 6 lutego 2017

Faworki – czyli smaki karnawału


Są całkiem proste, jednak przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości.

środa, 1 lutego 2017

Ciasto lorda Lamingtona – czyli australijski klasyk


Niedawno mieszkańcy Australii obchodzili święto narodowe, więc na stołach pojawiły się tradycyjne ciasta.

poniedziałek, 30 stycznia 2017